bryllup-wedding-jomfruens-egede-AK-Christian_03+2.jpg
 
 

JOMFRUENS EGEDE

HERREGÅRDEN JOMFRUENS EGEDE


 
 

Jomfruens Egede ligger smukt i den sydsjællandske natur. Det ejes i dag af Joachim Greve Moltke som ligeledes driver landbrug og skov ved Lystrup Gods.

 
 

 
Amalie.jpg
JE_Story.jpg
bryllup-wedding-jomfruens-egede-AK-Christian_03 2.jpg

DET NYESTANDSATTE JOMFRUENS EGEDE · 2018

 

HISTORIE

HERREGÅRDEN JOMFRUENS EGEGEDE

 
 

Historien kan spores tilbage til 1346, hvor gården var ejet af en af Valdemar Atterdags tro væbnere. I 1542 arvede de to adelsjomfruer Birgitte og Ermegaard Bille gården efter deres far og omdøbte den til Jomfruernes Egede.

Mens herregåden og kirken overlevede svenskekrigene, så gjorde den omkringliggende landsby det ikke. I 1658 blev den brændt ned af svenskerne, hvorefter landsbyens jorde blev lagt ind under herregården.

Et kærlighedsdrama i 1661 knyttede Jomfruens Egede og Lystrup sammen. Den 16-årige Sidsel Kaas arvede Jomfruens Egede efter sin far. Hun var på det tidspunkt trolovet med Peder Grubbe på Lystrup. Kongens hofjægermester, Vincent von Hahn fra det nærliggende gods Sparresholm, blev forelsket i den unge pige, og fik bag hendes ryg, kongens tilladelse til at indgå ægteskab. Von Hahn gav endda præsten forbud mod at vie jomfruen til Peder Grubbe. Dramaet sluttede med at von Hahn udfordrede Peder Grubbe. Fire af Von Hahns mænd slog Peder Grubbe bevidstløs og kørte ham hjem til Lystrup. Von Hahn giftede sig med Sidsel Kaas og fik Jomfruens Egede.

I 1674 købte Christian den 5.s elskerinde Sophie Amalie Moth, grevinde af Samsøe, Jomfruens Egede, hvor hun boede til sin død i 1719. I slutningen af 1700-tallet blev hovedbygningen ombygget og der blev tilbygget med en ny sydfløj, og hovedbygningen fik dermed det udseende den har i dag.

Arkitekt Harsdorff og J.C. Lillie stod for ombygningen. Der blev givet frit spil, til tidens bedste arkitekter, kunstnere og håndværkere til at kombinere den arkitektoniske og kunstneriske ombygning, udsmykning og møblering.

Familien Moltke overtog Jomfruens Egede i 1831 og den unge Joachim greve Moltke er 6. generation af familien Moltke på herregården.

 
 
JE_Adelsjomfruerne_Jomfruerne.JPG

ADELSJOMFRUERNE | GOBELIN MOTIV

JomfruensEgede_Kort.jpg

JOMFRUENS EGEDE ANNO 1905 Illustration: C. St. Eneret

 

ØSTER EGEDE KIRKE

HERREGÅRDEN JOMFRUENS EGEDE


 
 

I nær tilknytning til Jomfruens Egede ligger den meget smukke Øster Egede Kirke, med kun få skridt fra kirkedøren til vores hovedtrappe.

Kirken er en hvidkalket og teglhængt bygning, der bygningshistorisk er ganske usædvanlig. Den består af et romansk tårnparti, hvortil der slutter sig et skib fra 1608, som skærer sig ind i et sengotisk murværk i østmuren, som er fra 1579. Interiøret er prægtigt; prædikestolen er rigt dekoreret, altertavlen fascinerende og loftshvælvingerne buer sig over de smukke stolestader.

Øster Egede Kirke kan efter aftale danne ramme omkring jeres kirkelige handling.

 
 
bryllup-wedding-jomfruens-egede-AK-Christian_02.jpg
John-Barwood-Photography-Amalie-Olly-31.jpg
John-Barwood-Photography-Amalie-Olly-1.jpg
Amalie & Olly - Wedding-001.jpg
 

MYTER & SPØGELSER

HERREGÅRDEN JOMFRUENS EGEDE


 

Grundlagt i 1346 har Jomfruens Egede været en del af danmarkshistorien siden middelalderen.

 
 

Ridefogedens sorte hund overværede drabet på sin herre og går nu igen. Med jævne mellemrum sniger den sig rundt i magasinfløjen.

Den hvide dame opleves svævende gennem hovedbygningens gemakker. Hun er meget venlig, åbner døre og byder på den måde velkommen, inde hun igen forsvinder gennem husets tykke mure.

Myterne er opstået over mange århundreder og de nuværende ejere og gæster er heldigvis aldrig blevet generet af spøgelserne og gengangerne, men man ved jo aldrig!

 
JE_whitelady.jpg
 

 
 
 
 
file.jpg
jomfruensegede